Golverselleboog – epicondylitis medialis – FYSIOTHERAPIE RODEN

Fysiotherapie & Cesartherapie van Vliet

ontstaansmechanisme

De etiologie van de epicondylitis medialis is onbekend. Verondersteld wordt dat door de herhaaldelijke stress of overbelasting van de arm draai- en buigspieren microlaesies ontstaan bij de aanhechting van de polsbuigers. Meestal zijn de m. pronator teres en de m. flexor carpi radialis aangedaan bij een epicondylitis medialis. Het normale collageen plaats heeft gemaakt voor fibroblasten (littekenweefselvorming) en een onvolmaakte vasculaire reactie, een incompleet herstellend proces en een gebrek aan acute en chronische inflammatoire cellen. In het eerste stadium van een epicondylitis zijn er inflammatoire of synovitis-achtige karakteristieken, maar in latere stadia ontstaan de microscheurtjes die gepaard gaan met degeneratie (met of zonder calcificatie) en een onvolmaakte neurovasculaire reactie. Het pathologische weefsel wordt dan grijs en broos.

elleboog_golfel2

Symptomen

Karakteristiek aan een epicondylitis medialis is de pijn (scherp of zeurend) aan de binnen zijde van de elleboog met uitstraling over de binnen zijde van de onderarm. Meestal zijn de klachten er langzaam ingeslopen, soms is er een duidelijk onstaansmoment. Soms merkt men dat de knijpkracht is afgenomen. Pijnklachten worden ervaren bij activiteiten waarbij de arm naar binnen toe draait. In sommige gevallen is er lokale zwelling aanwezig en voelt de binnenzijde van de elleboog warm aan.

Bij werpsporters vind provocatie voornamelijk plaats wanneer er valgiserende( onderarm naar buiten staat)   explosieve krachten op de binnenzijde van de elleboog aankomen. Sporten waarbij de klachten kunnen provoceren zijn golf, tennis, bowlen, squash, boogschieten en gewichtsheffen.

Onderzoek

De fysiotherapeut- Cesartherapeut zal door middel van het verhaal en onderzoek een golversarm vaststellen en andere aandoeningen uitsluiten. Bij twijfel kan de fysiotherapeut of cesartherapeut u doorverwijzen.

Behandeling

Fysiotherapie lijkt wel een gunstige invloed te hebben op een epicondylitis. De Nederlandse fysiotherapeut past doorgaans een combinatie van verschillende behandelmethodes zoals:

  • Ultrageluid
  • Oefentherapie (bijvoorbeeld excentrische oefeningen, concentrische oefeningen en rekoefeningen)
  • Mobiliserende  technieken
  • Dwarse fricties

Spalken, braces en andere hulpmiddelen voor fixatie van de elleboog, shockwave, lasertherapie en acupunctuur worden niet aanbevolen bij een epicondylitis. Er zijnonderzoeken over het effect van deze methoden bij de epicondylitis lateralis, deze hebben geen bewijs gevonden voor bovenstaande therapieën.

Golverselleboog, Fysiotherapie en Cesartherapie van Vliet Roden

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Kanaalstraat 60D te Roden

Vragen

heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen:

email: vlietro@hetnet.nl

tel:     050 50 16554