JUMPERS KNEE – Fysiotherapie en Cesartherapie van Vliet Roden
Jumpers knee
De patellatendinopathie (ook wel jumper’s knee of springer’s knee genoemd) is een veel voorkomende overbelastingsblessure van de patellapees die de carrière van een sporter vaak sterk negatief beïnvloedt. Er lijkt sprake van een gestoord regeneratieproces in de pees en niet van een ontsteking zoals eerder gedacht werd. Recent wordt aangetoond dat de onderliggende pathologie van patellatendinopathie, net als bij andere tendinopathieën, niet een ontsteking van de pees is maar eerder een falend herstelreactie, tendinosis. Vasculaireneurale ingroei zou een rol kunnen spelen in de aanwezige pijn.
Symptomen jumpers knee
Sporters met patella tendinopathie ervaren pijn net onder de knieschijf. De pijn start normaal gesproken verraderlijk en neemt toe bij activiteiten zoals spingen, sprinten en landen. Symptomen starten vaak na een periode van toenemende trainingsbelasting. In de eerste fase verdwijnen de symptomen na de warming-up. Sporters hebben vaak de neiging om door de pijn heen te gaan en geen medische zorg te zoeken. Wanneer ze op hetzelfde niveau / belasting blijven doorgaan, neemt de pijn geleidelijk toe en blijft het ook aanwezig tijdens het sporten. Uiteindelijk zal de sportprestatie afnemen. Tenslotte is er pijn tijdens dagelijkse activiteiten zoals traplopen en autorijden of zelfs in rust.
Oorzaak jumpers knee
Een jumpers knee ontstaat over het algemeen door overbelasting. Er zijn meerdere factoren die tot een jumpers knee kunnen veroorzaken. Hieronder een aantal voorbeelden.
- Spierzwakte van de kuit-, bil- en bovenbeenspieren
- Springsporten zoals volleybal
- Krachttraining van de benen
- Stand van de knieën
- Overgewicht
- Verkorting van de bovenbeenspieren (quadriceps, hamstrings)
- Hardlopen op harde ondergrond
- Doorzakken van de enkel
Middels de intake en onderzoek kan de fysiotherapeut/Cesartherapeut vaststellen of het om een jumpersknee gaat.
Behandeling jumper’s knee
Middels de intake en onderzoek kan de fysiotherapeut/Cesartherapeut vaststellen of het om een jumper’s knee gaat. Een jumpers knee geneest over het algemeen vrij moeizaam omdat peesweefsel een slecht doorbloede structuur is. Afhankelijk van alle factoren die meespelen bij de klacht kan een behandeling bestaan uit het volgende.
- Excentrische training
- rekken bovenbeenspieren
- Massage
- Dwarse fricties
Hiernaast is het belangrijk dat de frequentie en intensiteit van de sport wordt aangepast. Tevens kan een patellaband geadviseerd worden door de fysiotherapeut. Het is verstandig om onder begeleiding van een fysiotherapeut aan herstel te werken.
FYSIOTHERAPIE EN CESARTHERAPIE VAN VLIET RODEN
- Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
- Wij hanteren geen wachtlijst.
- Gevestigd aan de Kanaalstraat 60D te Roden
Vragen
Heeft u vragen, dan kunt u altijd met ons contact opnemen:
Email: vlietro@hetnet.nl
Tel: 050 50 16554