TENNISELLEBOOG – Fysiotherapie Roden

Fysiotherapie & Cesartherapie van Vlietepicondylitis-lateralis

Het ontstaan van een tenniselleboog is nog onbekend. Verondersteld wordt dat het wordt veroorzaakt door kleine micro scheurtjes in de gemeenschappelijke aanhechting van de pols- en vinger- strekkers (extensoren). Dit zou vooral veroorzaakt worden door overbelasting van deze spieren. Het gevormde granulatie- en littekenweefsel dat zich vervolgens vormt zou ook weer beschadigd kunnen raken (laesies) waardoor een ontstekingsreactie wordt veroorzaakt.Verschillende veelal bedrijfsgeneeskundige onderzoeken laten voor zowel epicondylitis lateralis als medialis een verband zien tussen het ontstaan van de klachten en herhaalde (zware) belasting van de extensoren.

Een epicondylitis lateralis kan worden beschreven als een tendinose. Een tendinose is een peesdegeneratie zonder ontstekingsverschijnselen en klinische symptomen.

Oorzaak tenniselleboog

Zoals hierboven al wordt genoemd, wordt een tenniselleboog meestal veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens tennissen, maar ook door langdurig eentonige belasting zoals computerwerk,  poetsen of tillen van bijvoorbeeld kinderen kan een tenniselleboog veroorzaken.

Diagnose tenniselleboog

Patiënten met laterale epicondylitis geven pijn aan bij de laterale zijde van de elleboog die uitstraalt naar de onderarm, en in sommige gevallen ook naar de bovenarm. Daarnaast hebben mensen vaak last een verzwakte grip en moeite met het optillen van voorwerpen. De intensiteit van de pijn kan variëren van periodiek en mild tot constant en ernstig, waarmee het invloed heeft op alle dagelijkse activiteiten, en het kan zelfs soms ’s nachts de slaap verstoren.

Wanneer de fysiotherapeut uw elleboog onderzoekt dan bestaat er drukpijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. De meest gevoelige test voor het bevestigen van de diagnose tenniselleboog is het strekken van de middelvinger tegen weerstand in met een gestrekte elleboog. In geval van een tenniselleboog geeft de patiënt pijn aan ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. Het laten vervaardigen van röntgenfoto’s heeft niet zoveel zin omdat hierop geen afwijkingen worden waargenomen bij een tenniselleboog.

Een tenniselleboog is een veel voorkomende oorzaak van laterale elleboogpijn, maar in het onderzoek moeten andere mogelijke oorzaken nog wel uitgesloten worden. Differentiaal diagnoses kunnen zijn: letsel of insufficiëntie van het laterale collaterale band, radiale tunnelsyndroom, fractuur,  pathologie binnen het gewricht, triceps pees ontsteking , en uitstralende pijn  door problematiek in de cervicale regio, schouder- of polsregio.

Behandeling tenniselleboog

De Behandeling van de fysiotherapeut kan bestaan uit:

  • massage van de pols- en vingerstrekkers
  • dwarse fricties op de pees
  • medical taping
  • excentrische oefeningen om de belastbaarheid van de pees te vergroten.
  • Mobilisaties van de cervicale wervelkolom ( nek)
  • Mobiliseren van het elleboog gewricht

Daarnaast moet de patiënt zelf zoveel mogelijk de pijnlijke activiteiten vermijden.
En kan er eventueel brace geadviseerd worden om zo het aanhechtingsgebied nog meer rust te geven.

Tenniselleboog, Fysiotherapie en Cesartherapie van Vliet Roden

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Kanaalstraat 60D te Roden

Vragen

heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen:

email: vlietro@hetnet.nl

tel:     050 50 16554