Fysiotherapie & Cesartherapie van Vliet Roden

De Fysiotherapeuten van Fysiotherapie en cesartherapie Roden zijn gespecialiseerd in het behandelen van sportgerelateerde klachten.

Oorzaak Voorste kruisband ruptuurmeniscus

Een ruptuur van de  voorste kruisband onstaat vaak door een overstrekking van de knie of een draaibeweging van het bovenbeen waarbij het onderbeen vast staat in de grond. Dit gebeurd met name bij explosieve sporten waarbij het lichaam snel van richting moet veranderen zoals bij voetbal, basketbal etc. Veel mensen horen een ‘knap’ wanneer de voorste kruisband scheurt. Mensen met een voorste kruisband ruptuur ervaren daarnaast een instabiel gevoel van de knie.

Symptomen voorste kruisband ruptuur

De symptomen na een scheuring van de voorste kruisband verschillend.  Normaal gesproken is er zwelling van de knie binnen een korte periode na het scheuren van de voorste kruisband.  Dit wordt veroorzaakt door een bloeding in het kniegewricht door gescheurde bloedvaatjes in de voorste kruisband. De instabiliteit die veroorzaakt wordt door het gescheurde ligament geeft een gevoel van onzekerheid en het gevoel erdoor heen te zakken. Dit is met name bij verandering van bewegingsrichting. De eerste pijn en zwelling verdwijnt meestal na een aantal weken.Echter blijft de instabiliteit.

Behandeling / revalidatie voorste kruisband ruptuur fysiotherapie van Vliet

Globaal zijn er twee mogelijkheden ter behandeling van een voorste kruisband ruptuur. Er kan gekozen worden voor conservatie behandeling. Hierbij wordt de voorste kruisband niet vervangen of weer vastgezet d.m.v een operatie. Spieren rondom het kniegewricht zullen worden getraind zodat deze grotendeels de functie van de voorste kruisband zullen overnemen. Dit wordt vaak gedaan bij oudere mensen of bij mensen waarbij geen beroep wordt gedaan op optimale kniestabiliteit. Bij sporters wordt vaak wel gekozen voor een operatie, omdat deze vaak wel goede stabiliteit van de knie nodig hebben.

 De twee meest gebruikte operatietechnieken

– Reconstructie van de voorste kruisband door middel van een deel van de kniepees (patellapees)
– Reconstructie door gebruik te maken van de hamstringpees (M.gracillis en M. semitendinosus)training-zaal

Het ondergaan van een voorste kruisband reconstructie is een behoorlijke ingreep. Voor een goed resultaat is het nauwkeurig volgen van een revalidatieprogramma bij een fysiotherapeut belangrijk, dan wel niet essentieel. Het gehele revalidatietraject neemt ongeveer 9-11  maanden in beslag.
Na de revalidatie zal de knie sterker  aanvoelen. Voor het vervangen van de voorste kruisband kan gebruik gemaakt worden van de kniepees of van de hamstrings (de buigspieren van het bovenbeen). Voornamelijk de laatste jaren wordt er voornamelijk gekozen voor een operatie met de hamstringpees. Dit omdat mensen bij de operatie met de kniepees vaak pijn  houden ter hoogte van de kniepees.

De behandeling

De knie heeft in het beginfase relatieve rust nodig, omdat de nieuwe kruisband tijd nodig heeft om goed vast te groeien. Dit neemt niet weg dat al snel na de operatie met een oefenprogramma begonnen kan worden. In de beginfase staat het mobiliseren van de knie bovenaan. Gedurende de revalidatie zal de belastbaarheid door middel van kracht- en stabiliteitstraining omhoog gaan. Door (sport)specifieke oefeningen wordt de knie weer zo sterk gemaakt dat deze tijdens het sporten en belasting goed aankan.

Fysiotherapie en Cesartherapie Roden mag gebruik maken van de faciliteiten van het fitnesscentrum roden. Hierdoor kan gewerkt worden aan optimaal herstel.

Fysiotherapie en Cesartherapie van Vliet Roden, voorste kruisband ruptuur

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Kanaalstraat 60D te Roden

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u altijd met ons contact opnemen:

Email: vlietro@hetnet.nl

Tel: 050 50 16554